Provozní doba: Po-Pá 8 - 15 hod   Infolinka: 777 283 009   E-mail: info(a)esel.cz   Adresa: Kutnohorská 678, 281 63 Kostelec nad Č. lesy

děláme svět lepším

GUNTAMATIC

teplo s budoucností


Zpětné volání
 
Rychlá objednávka ZBOŽÍ nebo SLUŽBY

Provozní doba: Po - Pá 8 - 15 hod
Infolinka: 777 283 009
E-mail: info(a)esel.cz
Adresa: Kutnohorská 678
281 63, Kostelec nad Č. lesy

Do sekce Napsali o nás / nám přidán nový příspěvek
I my se rádi chlubíme a proto bychom se chtěli s vámi podělit o dopis (email), který k nám dorazil. Všechny dopisy naleznete na stránce http://estech.esel.cz/napsali

Do sekce Napsali o nás / nám přidán nový příspěvek
I my se rádi chlubíme a proto bychom se chtěli s vámi podělit o dopis (email), který k nám dorazil. Všechny dopisy naleznete na stránce http://estech.esel.cz/napsali

Do sekce Napsali o nás / nám přidán nový příspěvek
I my se rádi chlubíme a proto bychom se chtěli s vámi podělit o dopis (email), který k nám dorazil. Všechny dopisy naleznete na stránce http://estech.esel.cz/napsali

Do sekce Napsali o nás / nám přidán nový příspěvek
I my se rádi chlubíme a proto bychom se chtěli s vámi podělit o dopis (email), který k nám dorazil. Všechny dopisy naleznete na stránce http://estech.esel.cz/napsali

Do sekce Napsali o nás / nám přidán nový příspěvek
I my se rádi chlubíme a proto bychom se chtěli s vámi podělit o dopis (email), který k nám dorazil. Všechny dopisy naleznete na stránce http://estech.esel.cz/napsali

archiv aktualit »

http://www.espedi.cz


Kotel Guntamatic BIO Vario

 

 

 

Kotel splňuje emisní třídu 5 + Ekodesign a je zapsán v dotačním programu "Kotlíková dotace"

Pozor! Vyřizujeme dotace pro 2. vlnu Kotlíkových dotací na kotle u nás zakoupené a námi instalované. Toto provádíme pro zákazníky z celé ČR. Více informací na našem webu www.DotaceNaKotel.cz

 

Proč spoléhat na jedno palivo? Chcete Vaše vlastní dřevo spalovat obzvlášť účinně, ale zároveň se v případě potřeby vrátit k pohodlnému kotli na pelety? Nebo hledáte vysoce hospodárný kotel na pelety, který navíc nabízí možnost spalovat Vaše kusové dřevo?
 
  Prospekt
     Ceník
  Návod k obsluze
 

Plánovací podklady

 

 

BIO VARIO - Topte jak chcete
Naše kombinované kotle BIO Vario nabízejí maximální flexibilitu při volbě paliva. Vždy se můžete rozhodnout, zda chcete spalovat Vaše vlastní dřevo nebo přejít na ještě pohodlnější dřevěné pelety.

   Zvolte bezpečí kusového dřeva

Vytápění dřevem Vás činí nezávislým a je hodpodárné. Můžete také, oproštěni od vývoje cen surovin, ekologicky vyrábět teplo. Vysoce vyvinuté kotle na zplynování dřeva z ušlechitlé oceli přitom určují měřítka na trhu.

   Využijte pohodlí pelet

Moderní nízkoteplotní kotle na pelety umožňují extrémně účinné a hospodárné spalování dřevních pelet a tím perfektní základ pro vlastní ekologickou bilanci. Díky plně automatickému čištění výměníku tepla jsou navíc obzvlášť pohodlné.

   Vychutnejte si kvalitu

Všechny kombinované kotle BIO Vario se vyznačují vysoce účinným spalováním, obzvlášť robustním zpracováním a optimální, uživatelsky přívětivou obsluhou. Tím zaručují maximální bezpečnost, flexibilitu a optimální hospodárnost.

   Využijte perfektní kombinace

BIO Vario je ideálním řešením pro všechny, kteří chtějí spojit perspektivní kotel na pelety s hospodárným kotlem na kusové dřevo.

   Alternativa k růstu cen energií

Vysoce účinný spalovací koncept a inteligentní řešení detailů dělá z nové řady BIO Vario velmi ekonomické řešení vytápění a je skutečnou alternativou k růstu cen elektřiny a ropy. Je to díky tomu, že poskytuje maximální flexibilitu při výběru paliva. Kdykoli se můžete rozhodnout, zda chcete pálit vlastní dřevo, nebo přepnout do automatického režimu na pelety.


   Výhody kotle BIO Vario:
 

  • Osvědčený nízkoteplotní peletový modul v kombinaci s prvotřídním zplynovacím kotlem na kusové dřevo o délce 33 cm.
  • Peletový modul s plynulou regulací výkonu od 38°C do 80°C bez ztráty účinnosti.
  • Nízkoteplotní výměník tepla peletového modulu a lambda sonda pro optimální odplynění při 800 – 1000 °C.
  • Patentovaná dvou zónová rotační spalovací komora na pelety.
  • Automaticky čištěný rošt a výměník tepla peletového modulu.
  • 100% bezpečný proti zpětnému zahoření pelet do zásobníku pomocí turniketu.
  • Plynulá regulace výkonu peletového modulu od 3,9 do 17 kW.
  • Flexibilní skladování pelet v samostatné skladovací místnosti nebo pomocí speciálního zásobníku.
  • Patentované rotační spalovací komory - zvlášť pro pelety, zvlášť pro dřevo.
  • Plnící otvor pro 33 cm dlouhé polena.
  • Ekonomická a ekologická náhrada za staré vytápění pomocí LTO, plynu a elektřiny.
  • Unikátní bezpečnostní koncept s důrazem na maximální bezpečnost.
  • Inteligentní ovládání pro maximální účinnost vytápění.
  • Pohodlné ovládání přes dotykový ovládací panel s jednoduchou strukturou menu nebo pomocí prostorových jednotek, mobilního telefonu, nebo PC (volitelné příslušenství).
  • Topný systém může být jak s podlahovým nebo stěnovým topením tak i s radiátory.
  • V souladu s nejpřísnějšími požadavky na kontrolu emisí - splňuje třídu 5 EN 303-5.
  • Dlouhá životnost díky nejnovějším technologiím a precizní výrobě.
  • Optimální dodávka náhradních dílů z vlastní výroby po celou dobu životnosti zařízení.
  • Sací ventilátor a ostatní motory jsou optimalizovány pro nízkou spotřebu energie.
  • Aktualizovatelné provedení.
  • Ekonomická a ekologická náhrada za vytápění fosilními palivy.
  • Lze kombinovat s krbem, plynovým nebo elektrickým kotlem popř. jinými zdroji tepla.



   Sací dopravník Flex pro peletový modul

- Výborné řešení se šnekovým dopravníkem a sacím potrubím max. délky 25m
- Optimalizovaná cyklonová geometrie pro maximální odlučování prachu
- Uspořádání násypky za dávkovacím šnekem: žádné oddělování pelet - trvalá těsnost - trvalá bezpečnost proti zpětnému zahoření! 



   Sací dopravník Box pro peletový modul

Peletové zařízení s hotovou ocelovou nebo textilní nádrží, zabudovanými plnicími a odsávacími spojkami, vč. odebíracího šneku pro bezpečné, šetrné a bezezbytkové vyprázdnění nádrže, výškově nastavitelné od 1,8 do 2,5m ve velikostech 7,5 | 8,3 | 11 | 14 m3. 

 

 

 

 

BOX 7,5 8,3 11 14  
Šířka 2,1 2,9 2,5 2,9 m
Hloubka 2,1 1,7 2,5 2,9 m
Výška 1,8 - 2,5 1,9 - 2,5 1,8 - 2,5 1,9 - 2,5 m
Objem / Obsah nádrže 5,0 - 7,5 6,1 - 8,3 8,3 - 11 10,2 - 14,1 m3

 

 

   Popis důležitých částí kotle a příslušenství

Spalovací komora peletového modulu je tvořena masivním žárobetonovým blokem, který se skladá ze dvou zón. Jedna zóna slouží k přeměně dřevních pelet na dřevěné uhlí a druhá zóna slouží k spálení dřevoplynu, který vzniká při přeměně pelet na dřevěné uhlí. Tento způsob spalování byl poprvé použit u kotle Therm, který je s podobnou komorou dodávan již od roku 2010. 5 let vývoje a zkušeností z praxe potvrdilo, že toto je jeden z mála způsobů, jak s nízkými náklady dosáhnout minimální tvorby emisí při spalování biomasy.



 

 Pohled do druhé zóny spalovací komory peletového modulu, kde probíhá hoření dřevoplynu dlouhým nekonečným plamenem. Je to umožněno tvarem této komory, která je ve tvaru obráceného jehlanu. Díky tomu, že dřevoplyn vstupuje do této zóny v horní části obráceného jehlanu (o větším průměru než je dole), se vytváří v této zóně vír, který umožňuje to, že plamen hoří zhora dolů. Toto umožňuje dokonale spálit veškerý dřevoplyn a tím získat maximum možné energie, která byla obsažena v palivu. Popelavé částice a popel padají svou váhou do popelníku, který se nachází přímo pod touto zónou. Tento způsob spalovaní umožňuje dosáhnou velmi malých hodnot emisí.
 Automatické čištění výměníku peletového modulu je převzato z kotle Biostar, kde má zasebou již 15 let provozu a osvědčilo se. Toto čištění se aktivuje před každým startem popř. nejpozději vždy po 16 hodinách provozu kotle. Díky schopnosti perfektně vyčistit plochy výměníku pracuje kotel stále s účinností nad 93% a uživatel je povinen provést čištění prosotru kolem tohoto automatického čištění jen 1x za rok.
 V odděleném skladovém prostoru zajišťuje odebírací šnekový dopravník Flex bezpečný, bezezbytkový transport pelet a přesný přísun do sání. Pneumatický systém dopravuje pelety až 25 metrů daleko a až 5 metrů vysoko do cyklonového zásobníku kotle.
 Jestliže není k dispozici oddělený zásobní prostor, lze pelety skladovat v praktickém a robustním ocelotextilním silu. I zde jsou pelety přesunovány šnekovým dopravníkem a pneumatickým systémem.
Modul pro spalování kusového dřeva o délce 33 cm diponuje nerezovým obložením horní části přikládací komory. V dolní části, kde je vytvářeno dřevěné uhlí je obložení stěn provedeno z litinových plátů. V spodní části je umístěná boční keramická tryska s rotační spalovací komorou v které dochází k spalování vzniklého dřevoplynu a výrobě tepelné energie, která je následně v ocelovém výměníku předána do topné vody.
Vzhledem k tomu, že nejlepších parametrů při spalování kusového dřeva se dosahuje při 100% výkonu kotle, je potřeba doplnit kotel o akumulační nádrž potřebného objemu. Firma Guntamatic nabízí široký sortiment akumulačních nádrží vlastní výroby.

Barevný dotkový displej umožňuje jednoduše procházet menu kotle a nastavovat jednotlivé parametry. Celkem jsou zde tři menu, kdy jedno slouží zákazníkovi (zákaznické menu), druhé servisnímu technikovi (servisní menu) a třetí výrobci (parametrové menu). V zákaznickém menu si může zákaznik jednoduše nastavovat provozní programy kotle, jednotlivých topných okruhů, bojlerů atd. V případě potřeby umí kotel ovládat celkem 8 směšovaných okruhů nebo 9 nesměšovaných, popř. jejich různé kombinace podle složitosti topného systému.
 Pokojová jednotka RFF 25 umožňuje jednoduché ovládání kotle z obývacího pokoje. Provozní režim lze nastavit přepínačem, teplotu lze regulovat otočným regulátorem. Po prvotním nastavení v uživatelském menu lze pokojovou teplotu v topném okruhu upravit o +/- 3°C. Za příplatek lze každý topný okruh provozovat s jednou pokojovou jednotkou.
 Elegantní digitální pokojová jednotka RS 200 řídí topný kotel přes dotykovou obrazovku. Vedle funkcí jednotky RFF 25 informuje RS 200 navíc o intervalu přiložení, provozních údajích kotle, hodnotách čidel a dalších údajích. Je-li přiřazena topnému okruhu, může jej řídit podle teploty.
Digitální pokojová jednotka může programovat více topných okruhů, topné zařízení lze osadit až třemi digitálními pokojovými jednotkami.
 Modul GSM nabízený za příplatek umožňuje řízení pomocí mobilního telefonu. Do modulu je nutné vložit neblokovanou SIM-kartu. Každé nastavení provedené pomocí mobilního telefonu je nutné potvrdit schválením. Vzniklé poruchy jsou hlášeny na mobilní telefon a lze je potvrdit.

 

 

   Popis jednotlivých částí kotle - modul na pelety

 

 

1.    Kouřovod
2.    Odtahový ventilátor
3.    Sonda lambda
4.    Čidlo teploty spalin
5.    Čištění výměníku tepla - automatické
6.    Čidlo pro ukazatel stavu naplnění
7.    Zásobník kotle
8.    Šnekový dopravník pelet
9.    Turniket
10.    Motor s převodouvkou
11.    Propadávací šachta odolná proti prohoření
12.    Sací ventilátor dopravy paliva
13.    Horkovzdušný zapalovač
14.    Sekundární vzduch
15.    Motor čištění
16.    Samočisticí rošt
17.    Primární vzduch
18.    Popelník
19.    Cyklonová spalovací komora
20.    Izolace
21.    Virbulátory
22.    Trubkový výměník tepla
23.    Kruhové vodní opláštění
24.    Hlavní vypínač (Power I/O)
25.    Bezpečnostní termostat (BT)
26.   Rozdělovač vzduchu pro provoz nezáviský na prostorovém vzduchu (za příplatek)

 

   Popis jednotlivých částí kotle - modul na dřevo

 

1.    Dvířka palivového prostoru s odtahovým kanálem
2.    Palivový prostor s ochranným obložením
3.    Litinový rošt
4.    Popelník
5.    Motor primárního a  sekundárního vzduchu
6.    Primární vzduch
7.    Sekundární vzduch
8.    Vysokoteplotní spalovací komora
9.    Čisticí víko
10.    Trubkový výměník tepla
11.    Zóna odlučování popílku
12.    Čisticí kanál zpředu
13.    Odtahový ventilátor regulovaný počtem otáček
14.    Sonda lambda
15.    Dotyková ovládací jednotka
16.    Čisticí páka (u čištění za příplatek)
 

 

 

 

 

 

 

   Technické parametry kotle BIO Vario

 

TYP - Technické údaje Bio Vario 13 Bio Vario 17
Modul na kusové dřevo    
Jmenovitý výkon 14 kW 21,6 kW
Palivový prostor 100 litrů 100 litrů
Šířka palivového prostoru 370 mm 370 mm
Hloubka spalovacího prostoru 300 mm 300 mm
Obsah vody 100 litrů 100 litrů
Provozní tlak max. 3 bary max. 3 bary
     
Modul na pelety    
Jmenovitý výkon 13 kW 16,5 kW
Minimální topný výkon 3,9 kW 3,9 kW
Provozní teplota kotle 38-80 38-80
Obsah vody 66 litrů 66 litrů
Provozní tlak max. 3 bary max. 3 bary
Objem zásobníku kotle 75 litrů 75 litrů
Délka sacího potrubí max.25 metrů max.25 metrů
Připojení stoupačka/zpátečka 1" 1"
     
Obecné    
Potřebný komínový tah 0,10 mbar 0,15 mbar
Průměr kouřovodu 130 mm 130 mm
Hmotnost kotle celkem 715 kg 730 kg
Hmotnost modulu na dřevo 400 kg 400 kg
Hmotnost peletového modulu 315 kg 315 kg
El.připojení 230V / 13A 230V / 13A

 

   Výhody peletového modulu kotle BIO Vario
 

Nízkoteplotní kotel - plynulý provoz od 38°C – 80°C výstupní teploty kotle = žádná nízkoteplotní koroze
Perfektní modulace výkonu 100% až 30% výkonu kotle ( bez „cyklování“ ) a bez ztráty účinnosti = účinnost nad 90% již při výkonu 30%

Propadávací systém (odděleno ohniště a čerstvé palivo) = 100% ochrana proti prohoření do zásobníku paliva
Protiproudý trubkový výměník pro dokonalejší přestup tepla ze spalin do vody = objem vody jen 117 litrů
Automatické čištění výměníku tepla každých 16 hodin provozu kotle = stále zajištěna nejvyšší možná účinnost teplosměnných ploch výměníku a roštu
Keramická (šamotová) dvou zónová spalovací komora = v první zóně dochází k odplynění pelet, v druhé zóně dochází k spalování dřevoplynu = jediný správný způsob spalování a zplyňování pelet bez emisí
Sklopný rošt (spalovací prostor je automaticky čištěn každých 16 hodin provozu kotle) = stále zajištěna nejvyšší možná účinnost spalování pelet na hořáku
Automatické zapalování horkým vzduchem = max. do 40s je kotel zapálen
Odtahový ventilátor s plynulým řízením otáček (potřebný spalovací vzduch je nasáván) = možnost předehřevu primárního i sekundárního vzduchu v keramickém obložení spalovací komory
Lambdasonda pro zajištění dokonalého spalování = minimální emise, maximální ochrana životního prostředí
Turniket v dopravní cestě paliva (zabezpečení proti zpětnému zahoření do zásobníku paliva ) = 100% ochrana proti prohoření do zásobníku paliva
Ovládání pomocí podrobného menu (řídicí jednotka) v češtině = nic jednoduššího zde doteď nebylo
Ekvitermní regulace pro regulování vnitřní teploty dle aktuální venkovní teploty = zajištění konstantní teploty vytápěného prostoru s maximálním důrazem na úsporu paliva
Pro každý topný okruh pokojová jednotka = jednoduché ovládání teploty a provozních režimů kotle z vytápěného prostoru
• Pro každý topný okruh inteligentní pokojová jednotka s barevným grafickým displejem = umožňuje řídit topný kotel z vytápěného prosotru a informuje o provozních údajích kotle, hodnotách čidel a dalších údajích
Externí ovládání prostřednictvím mobilu = SMS zprávou Vás kotel bude informovat o potřebě vysypat popel, dosypat palivo, o případné poruše s možností jejího odsouhlašení


Přísun pelet:
Flexibilní přísun pelet až z 25 metrů pomocí sací turbíny a šnekového dopravníku paliva (délka šnekového dopravníku 1m až 5m) ve skladovacím prostoru = žádná starost o doplňování paliva do kotle po dobu celé topné sezóny
Flexibilní přísun pelet až z 25 metrů pomocí sací turbíny a volně stojícího textilního sila a dávkovacího šnekového dopravníku = žádná starost o doplňování paliva do kotle po dobu celé topné sezóny

 

   Rozměry kotle BIO Vario

 

 

 


Tento kotel bude již brzy vystaven v Salonu kotlů GUNTAMATIC. Více informací na www.SalonKotlu.cz
.

 

 


  Příklad schéma zapojení

 

 

Chtěli byste tento kotel i vy? Stačí když vyplníte poptávkový formulář a my již vše ostatní zajistíme.


copyright © esel – 2008